сряда, 30 ноември 2011 г.

Гугъл днес отбелязва рождението на Марк Твен


Гугъл днес почита Марк Твен. Той е американски писател, роден на днешния ден през 1835 година. Гугъл е решил да го отбележи със снимка на неговата творба Том Сойер. 
Но Марк Твен е също така автор и на много други произведения, разкази, фейлетони - като примерно „Принцът и Просякът“, „Наивници в чужбина“, „Живот по Мисисипи“, „Приключенията на Хъкълбери Фин“ и много други. 
Първата голяма творба на Марк Твен, с която става известен е Знаменитата скачаща жаба от окръг Калверас“, която е публикувана в Ню Йорк Сатърдей Прес“. 

А ето и няколко цитата от Марк Твен:


"Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.""Ако съм свършил някаква работа, то е било, защото съм я чувствал като игра. Ако трябваше да работя, никога нищо нямаше да свърша."

"Винаги прави това, което трябва. От това на някои ще им стане приятно, а останалите ще са учудени."
"Да имаш кураж не значи да не се страхуваш — това значи да те е страх и въпреки това да имаш воля да продължиш."

А откъде идва псевдонима Марк Твен, който използва Самюъл Лангхорн Клемънс, както е и истинското му име? Той твърди, че "марк твен" е терминът, с който моряците оповестяват безопасната дълбочина. 
Но ето как самият той описва в "Живот по Мисисипи" произхода на псевдонима който ползва: 

"Капитан Исая Селърс не притежаваше големи литературни заложби, а набързо нахвърляше няколко параграфа чисто практическа информация за реката и се подписваше под тях с "Марк Твен", след което ги предаваше на "Ню Орлиънс Пикаюн". Тъй като бяха свързани със състоянието на реката те бяха точни и ценни; ... когато по телеграфа пристигна вестта за смъртта му, аз бях на тихоокеанското крайбрежие. Бях млад журналист и ми трябваше бойно име; затова конфискувах това на стария моряк и направих всичко по силите си, за да остане то такова каквото бе у него - знак, символ и гарант, че под каквото и да бъде сложено човек може да се обзаложи, че то е неопровержима истина; как успях да го постигна ще е нескромно да разкажа."

Накрая ще завършим с още няколко цитата от мисли на Марк Твен. Думите са излишни - те говорят сами за себе си. :

"Един път в живота Фортуна почуква на вратата на всеки, но в това време човекът може да е в близката кръчма и да не чуе."
"Малцина от нас могат да понесат щаститето — имам предвид щастието на ближния си."
"Никога не съм допускал училищните занятия да пречат на образованието ми."

Плачещи рози

Червени рози