сряда, 23 май 2012 г.

Робърт Муг

Логото на Гугъл за да отбележи създаването на синтезатора от Робърт Муг

            Днес от Гугъл са решили да ни запознаят с Робърт Муг. Много хора не знаят за него, но със сигурност тези, които се интересуват от музика са го чували. Приема се, че Робърт Муг е създателят на синтезатора.
            От време на време Гугъл анонсира някое слабоизвестно събитие или човек, които са оставили следа в историята на хората. И както обикновено се случва, сега много сайтове ще почнат да пишат за това, надявайки се по този начин да привлекат трафик. Това е разбираемо и показателно – самите те разчитат на други методи да си повишат трафика, но без тези анонси не предлагат нищо интересно и нямат толкова посетители. И обикновено всички пишат едно и също – копиран и преразказан материал от Уикипедия.
            Предполагам ще попаднете на такива сайтове, за това и аз няма да направя така. Ще покажа логото на Гугъл, което е за днес, и с няколко думи ще Ви разкажа накратко кой е Робърт Муг и с какво е допринесъл, като ще ви дам и линк за да прочетете повече информация за целта. Не е нужно да се правя на интересен и да преразказвам Уикипедия, нека другите го правят.
            И така, накратко какво казва Уикипедия за Робърт Муг?
            “Робърт Муг е човекът, сочен за създател на този вид революционни инструменти. В края на 60-те години модулните синтезатори са вече сензация в музикалните среди...”
            Какво представляват синтезаторите? Отново цитат от Уикипедия:
            “Синтезаторите създават звук чрез директна манипулация на електрически сигнали (аналогови синтезатори), математическа обработка на дискретни стойности (например софтуерните синтезатори) или чрез комбинация на двата метода.”
            Ще завършим накрая с още един цитат от Уикипедия, с което ще покажем как Муг повлиява на олекотяването и улесняването на работа със синтезаторите, така и на техния вид:

            
Това е синтезатор  Minimoog Model D, създаден от Р. Муг
“През 1970 г. Муг създава нов вид синтезатор без модулен дизайн и с вградена клавиатура. Аналоговите схеми остават същите, но свързването между модулите е вътрешно и възможните промени в пътя на сигнала през тях се осъществява чрез бутони и ключове. Въпреки че инструментът не е толкова гъвкав, колкото модулните синтезатори, той е доста по-лесен за употреба, значително по-малкък и преносим. Първият синтезатор от този тип, Minimoog, става изключително популярен и продава над 12 000 броя. Minimoog също така повлиява дизайна на почти всички следващи видове синтезатори.”

            Може да прочетете още за синтезаторите в Уикипедия от този линк. Надяваме се с така поднесената информация за Робърт Муг да сме били полезни на читателите на този блог. 

Плачещи рози

Червени рози